kommer Regn kommer Sol

Den kreativa designern Tord Boontje har till Artecnica  gjort denna Xmas light som han beskriver som dansande snöflingor och stjärnor. Den är tillverkad av två utstansande ark som sätts över en värmeresistent ljuskåpa.
Han har även gjort denna speciella lampa Come Rain Come Shine som med sin sofistikerade lekfullhet talar sitt eget språk i vilket rum som helst. Den består av ett klot i metall som han dekorerat med organisk bomull, silke och tygblommor. Finns i vitt, svart och kulört.
Alla bilder är hämtade från Artecnica


Ytterligare en Svensk designer, Catarina Larsson, har gjort armaturer med samma teknik men med ett lite annat uttryck.
Se  här Nightfly eller hennes senaste nyhet Flower. Hon har bla fått i uppdrag att Smycka Arlanda flygplats.Bilder från Catarina LarssonNytt utseende

Äntligen fick jag till utseendet på hemsidan. Har googlat på nätet för att hitta hur man ändrar stilmallarna och jag kommer nog att fixa till mer framöver...när jag får tid. Kom gärna med kommentarer!

Bokhyllssoffa i min smak

Den här geniala SOFFBOKHYLLAN är helt i min stil. Skulle vilja ha den till vårt barnrum!
Bokhyllshjulet ska vila mot väggen och man kan bara slå sig ner och läsa efter att man greppat rätt bok. Undrar bara om konstruktionen håller så inte böckerna högst upp faller ner på barnen eller att hjulet välter……
Design: Zhdanova Irina
 Bild från Yankodesign

Nya koncept på strykjärn

Vad sägs om ett transperent strykjärn i glas som värms upp genom värmeinduktion? Då ser man resultatet direkt när man stryker. Konceptet på strykjärn B-IRON 725 är utvecklat av Dong-Seok Lee & Ji-Hyung Jung


Bild från YankoDesignEller denna variant med en helt annan smäckrare form än vi är vara att se på ett strykjärn, med en helt annan grundform. Även detta strykjärn är ett koncept utvecklat av designer Tatasuya Kobayashi. Röda LED-lampor indikerar hur stark värme strykjärnet har.


Bild från YankoDesign

Inredningsnyheter.se får en systersajt

Nu startat en ny systersajt www.interiornews.com till den mycket populära och välbesökta, www.inredningsnyheter.se. De skall presentera de senaste nyheterna och kommande evenemang i ett starkt flöde på daglig basis, rapportera från mässor och events, publicera artiklar om trender och nya strömningar, om utveckling, ny teknik, nya material och porträttera ledande designers och aktiva inom möbel- och inredningsbranschen. Sajten vänder sig till inredningsarkitekter, arkitekter, designers, möbeltillverkare, möbel- och inredningsinköpare, butikschefer och andra aktörer i möbel- och inredningsbranschen i Europa och runt om i världen. De kommer också producera egna webb-tv inslag med reportage från internationella mässor och designhändelser. En gång i veckan kommer sajten skicka ut nyhetsbrev till många tusen branschföreträdare i Europa och övriga världen.

Spännande! tycker jag

H&M skapar inredning för näthandeln

Ja, så släpper H&M sina nya textilier för hemmets alla rum. De har delat in sitt sortiment i olika stilar, Graphic, Colourful, Natural och Classic. Jag hade hoppats på att de kunde komma med fler produkter i andra material som tex glas, metall, plast etc men vi får se...den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Kanske de dyker upp med snygga vaser, krukor och andra småprodukter som är behändiga att handla via nätet så småningom. De träffar verkligen rätt med klotterkudden nu i debatten om klotter är konst eller ej..........Vad gäller den frågan har nog både Konstfack och SL tjänat på den omskriva debatt som det blivit och även eleven själv...se här. All marknadsföring är bra marknadsföring heter det väll?

Här har jag gjort ett kollage på mina favoriter. För övrigt så håller de en bra prisnivå men designhöjden kanske inte är så hög. De är mer innovativa på kläder.


Alla bilder till kollaget kommer från H&M

Prinsessan på ärten

En av temautställningarna på Formexmässan var  Wonderland Stories där vi i entréutställningen kunde hitta föremål och möbler som förknippas med sagans värld. En Prinsessan på ärten säng fanns där bland annat och jag kom att tänka på designduon Nipa Doshi och Jonathan Levian som gjorde Princess för italienska företagen Moroso, se bilderna nedan.


Foto: Sofie Sjöström Formex jan 2009


Bild från Moroso

Eftersom jag visar denna måste jag visa min favorit "My beautiful Backside" som paret gjorde i samband med Princess.
Denna möbel finns även i gult och den modellen verkar vara tidningarnas favorit. Ni känner kanske igen möbeln?


Bilder från Moroso

Moroso ställde ut i C-hallen och jag hajade till när jag såg stolen Shadowy av den nederländska designern Tord Bontje. Han inspirerades av 20-talets strandmöbler när han formgav dem.
Bilder från Moroso

Även denna sköna soffa i tre delar (polyretanskum) som kan sättas ihop på olika sätt lockade besökare. Soffan heter SARUYAMA och är designad av Toshiyuki Kita. Färgsatta i rött och vitt.


Bilder från Moroso

Form Us With Love

Så damp ett nyhetsbrev ner i min mailbox från Form Us With Love. Denna Designtrio har verkligen producerat mycket på kort tid och är med överallt! Här är lite snygga möbler från Mitab som de utvecklat även i samarbete med Nordic Sea Hotel
De har gjort noggranna studier i lobbymiljöer och observerat vad gästerna har för behov. Genom att intervjua städpersonal, slutanvändare och inköpare har de hittat nya funktionaliteter för hela möbelserien anpassad till lobbymiljöer.

Soffan Lobby är tex framtagen för att användaren ska kunna hitta nya bekväma sittvinklar än de ordinära och det röda lilla satsbordet Piccolo lyser verkligen upp i en hotell lobby! Bordsskivorna är avtagbaraför att underlätta för personal men även för att kunna få en enkel möjlighet till variation i möbleringen. Satsborden går även till och med att sitta på!

Prototyperna nedan visades under Stockholm Design Week. Planerad lansering av de färdiga möblerna är hösten 2009.

Klädhängaren Rodeo känns verkligen spännande och galgarna är tillverkade i återvunnen plast.
Även den utvecklat till Mitab.

Med inspiration från en klassisk arbetslampa har de designat denna annorlunda armatur i guld eller krom för DHS.Alla bilder kommer från Form Us With Love

Folklorestil och vinnande monter

I mitten av 1970-talet sa man ”folklore” om framförallt plagg som lånat färg, form och mönster av olika sorters folkdräkter. Nu benämner vi design som inspirerats av desamma som Folklorestil. Åsa Westlunds kurbitsmålade träskor med hög klack fick stort genomslag 2008 och på Formexmässan nu i januari vann hon pris för bästa monter – fantasifullt hade hon hängt upp hela sin kollektion i ett gulmålat träd/grenverk. Här är även några skor från årets kollektion.

Bild från Åsa Westlund, There Goes The Neighbourhood
Ann-Mari Nilsson har formgivit en ny stickad kollektion för SVENSK SLÖJD. Hon kombinerar rutor, den traditionella slöjdstjärnorna och ränder till en fin helhet.Foto: Sofie Sjöström Formex jan 2009

Mönster på mönster

En till trend bland många utställare och även i min egen monter var att våga blanda mönster och förmedla ett starkare uttryck.
Ceannis lyckades verkligen med detta och när jag såg montern fick jag själv lust att köpa på mig lite snygga strandväskor och sätta mig på flyget till varmare breddgrader.Foto: sofie Sjöström Formex jan 2009

10-gruppens monter VIBRERADE. Här räds man inte för att ta ut svängarna. Tycka vad man vill men den montern går man inte obemärkt förbi – den ger AVTRYCK. Några få turkosgula produkter från hösten 2008 fick vara med i montern bland den rosa/röda kollektionen.Foto: sofie Sjöström Formex jan 2009

Oility ett märke som levererar kläder, schalar, väskor till individualister visade upp sin kollektion. Jag gillar verkligen deras klara färg- och mönsterställningar. Nedan bild från deras hemsida.


Foto: sofie Sjöström Formex jan 2009

Ja och vad visade jag själv då? Jo, sex mönster i olika gröna färgställningar för den öppna planlösningen. Mönstren har olika uttryck men går att kombinera fint ihop. Se Sofie Sjöström™design för mer detaljer.Foto: Min duktiga fotograf Göran Ekeberg, www.addlight.seKulörthet, Färgexplosion

Fler och fler varumärken vågar använda sig av mer kulörta färger och tror att vi konsumenter också vågar - vilket vi gör eller hur?

Under min tid på DN Bostad fick jag massor av frågor gällande förvaring och här ser ni ett Holländskt företag som specialiserat sig på detta - Handed by - och de tillverkar väskor, cykelväskor och en mängs förvaringsdetaljer för hemmet. 80% av materialet är återvunnen plast och allt är tillverkat för hand (dock ej av barn garanterar de).

Foto: Sofie Sjöström från Formex jan -09Detaljbild på förvaringskorgar Foto: Sofie SjöströmHär ser ni ett exembel hur vi kan transportera oss framöver i sommar...
Bild tagen från Handed by:s bildarkiv

SMD design kom med läckra hallmöbler också med en liten förvaringsytaOch om ni önskar en matchande vedkorg/ papperskorg eller förvaringskorg så har dom det ocksåFoto: Sofie Sjöström, Stockholm Furniture Fair feb -09

Sagaform har tagit hjälp av en av mina favoritdesigners Hanna Werning. Det var hon som kom med trenden att få in djurens värd i sin design i sina AnimalFlowers, affischtapeter och nu är fjärilar och kaniner på tapeten i Sagaforms kollektion.


Bilder från Sagaforms bildarkiv

Mateus kom med en färgsprakande monter men inte med så mycket nyheter tyvärr...

Bild: Sofie Sjöström Formex mässan jan -09

Så avslutar jag denna kategori med röda & oranga härliga vårplädar från Klippans Yllefabrik
Och i kontrastkulörer grönt har vi framtill ett ärtigt förklädeFoto: Sofie Sjöström

Välkommen till min nya design & inredningsblogg!

Oj Oj nu startar jag denna blogg. Det känns lite pirrigt, men jag vet att jag kommer att ha mycket att skriva om och dela med mig av om ni är intresserade av att läsa om form och inredning. Lite kortfattat om mig: Jag är uppvuxen i Uppsala och visste rätt tidigt att jag ville syssla med problemlösning i kombination med något konstnärligt - så det blev tillsist att jag började utbildningen vid Designhögskolan vid Umeå universitet efter några års konstskola på Imprim Artcenter hos konstnär Rafael Castells Mendez. Det var roliga och intensiva år där jag gav all min tid och energi till att bara experimentera och utveckla mig själv konstnärligt och teoretiskt. Det som var så otroligt bra med Designhögskolan var att vi alltid hade projekt mot näringslivet. Tex gjorde jag en flygplansstol till SAS, en kaffeautomat till JEDE, en parkeringsautomat till Cale och mitt examensprojekt - ett konferenssystem för hörselskadade DIGO.

Mitt konferenssystem för hörselskadade. Foto: Thron Ullberg

DIGO mitt examensarbete, Foto: Thron Ullberg

Det sistnämnda ville företaget sätta i produktion vilket "tvingade" mig att starta eget – Futur industridesign - direkt efter utbildningen. Nu har jag hållit på med produktutveckling i snart tretton år. Jag har skrivit om inredning i tidningar som Plaza interiör och DN Bostad regelbundet. Föreläst och är huvudlärare inom inredning vid Stylistakademin. Gett ut en bok för 6 månader sedan "Inomhusprojekt - skapa smarta lösningar" för Prisma och lanserade i januari mitt alldeles egna varumärke Sofie Sjöström™design där jag utvecklar producerar och marknadsför mina egna textila produkter för den öppna planlösningen.

Vad vill jag nu med denna blogg? Jag är nyfiken av naturen och vill ventilera bra och dålig design. Jag vill inspirera och bli inspirerad av er läsare samt kanske våga testa mina produktidéer på er innan jag sätter dem i produktion. Ja, vi får väll se vad det blir......

Jag tänkte starta med att ge en liten summering av Formex mässan och Möbelmässan. För att få ett sammanhang har jag kategoriserat in olika produkter i olika teman, som jag tycker kännetecknar våren och sommarens trender vad gäller design och inredning.

Jag startar här med de första trenden


RSS 2.0